2015. augusztus 22., szombat

Vendégposzt: 0-1. nap

Meggyőztem kedves nejemet arról, hogy ennek az irománynak itt a helye. Olvassátok szeretettel beszámolóját ittléte első pár órájáról:

Tegnap 24 órás utamat követően este 11 körül értünk az albérletbe, amibe a kedves férjem már pár hete beköltözött. A lak igen kedves, hangulatos. A krétai félévem friss emlékéhez tudom hasonlítani a helyi vegetációt, vagyis nagyon buja, vastag levelű, erőtől kicsattanó zöld növényzet van, annyi különbséggel, hogy itt a magas páratartalom miatt tényleg már a "szimplán" mediterrán érzeten túl szó szerint a trópusokon van az ember.
Most elgondolkodtam, hogy vajon milyen eredetű szó a trópus. És persze, hogy a görög τρεπώ [ejtsd: trepó] "fordulok" illetve a τροπή [ejtsd: tropí] "fordulat" szavak  valamint a latin tropus  nyomán értelmezhető egy magyar etimológiai online nagyszótár szerint. "(...) a forró égöv ugyanis a két térítő (a Ráktérítő és Baktérítő) közötti sávban fekszik, amelyeken a Nap látszólagos útja megfordul. (...)" Ez már ugyan számomra komolyabb fejtörést okoz, Sasa természetesen pillanatok alatt kifejtette miért is világos ez mint a Nap. Egyik kezében a plüssmackómmal, a másikban egy gombolyagba hajtott zoknival próbálta ezt nekem is átadni. Brumi feje volt a Nap, és részemről sajnos ennek a szimbólumválasztásnak a bája kissé elterelte a figyelmemet. :) 
Ma még éhenkórász és álomkóros voltam  betudom ezt az utazás utóhatásának  pár km-es körzetben azért körbementünk, amikor hazajött az uram a munkából. Holnap már elvileg lesz mivel fényképeznem, úgyhogy hamarosan jövök képekkel többek között az óceánról is, ami szintén várva várt napirendi pont! :)

3 megjegyzés :

  1. Szóval a gombolyagba hajtott zokni volt a Föld. Tiszta zokniról volt szó, ugye? :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hogy őszinte legyek, nem vettem róla szagmintát. De - hogy egy ilyen bennfentes titkot eláruljak - általában csak a tiszta zokni szokott gombolyagba tekerve lenni, a koszosak csak magukban hevernek valahol :)

      Törlés
    2. Igen, ez egy tisztaság tekintetében igen optimista példa volt. Bár a gombolyag víztartalma szánalmasan kevés volt – bár nullának az itteni páratartalommal nem lehet mondani – szóval ahogy vesszük... :)

      Törlés