2015. augusztus 17., hétfő

Kisszínes: utcanevek

Jártamban-keltemben jónéhány fura dologba ütköztem az elmúlt immáron két hónap során, ezekről igyekeztem is beszámolni. A sok közül az egyik ilyen vicces dolog az utcák elnevezése. Ugye eredetileg itt polinéz őslakosság élt (illetve él most is, de számuk mostanára már elenyésző), akiknek van egy saját nyelvük is, egy szót biztosan mindenki ismer belőle: az Alohát. A másik ilyen, amit mindenki tud, a Mahalo (köszönöm). Ezen felül azonban nem nagyon találkozni a nyelv megnyilvánulásával, kivételt ezalól a földrajzi nevek jelentenek: a sziget főbb helyei, a városrészek és számos utcanév is ezen polinéz nyelven olvasható. A mostani kis rövid poszt a legutóbbiak közül található, érdekesként/viccesként hangzó példákat kívánja kiemelni:


Az első utcanév igazából akkor igazán vicces, ha valaki a méltán híres Dragonball című animációs sorozat legalább egy epizódját látta már. Nem a Pearl Harbort (amúgy ezt pár napja tudtam meg, hogy azért a gyöngyről van elnevezve az öböl, mert  most tessék megkapaszkodni – régen sok gyöngyöt lehett onnan halászni) kell nézni, hanem a felette levő szót:


Egyébként Kamehameha egy király volt, illetve, hogy egészen pontosak legyünk, öt különböző uralkodó is használta a nevet a XVIII-XIX. század során. Közülük I. Kamehameha volt a legjelentősebb (őt a Nagy jelzővel is illetik, miután egyesítette a szigeteket egyetlen királysággá 1810-ben) és hogy méltóképpen megemlékezzenek róla, Hawaii állam hivatalos ünnepe június 11-én a Kamehameha nap, ekkor elvileg minden zárva van (nem tudtam csekkolni, mert nekem aznap is dolgoznom kellett). Egyébként nem csak ez az autópályaszakasz viseli ezt a nevet, hanem egy magániskola is, amelyet éppen III. Kamehameha alapíttatott. 
Hogy hogyan kapcsolódik a már említett japán animációs film főszereplőjének jellegzetes harci üvöltéséhez? Nos, nekem csak egyetlen ötletem van: sok japán bevándorló, akik elveszik a helyiek munkáját leszármazott él itt, és valakinek itt járhatott egy rokona, aki megálmodta a Dragonballt (vagy éppen itt is élt hosszabb ideig), és nagyon megtetszett neki ez a szó. Így miután kitalálta Songoku karakterét (alant látható éppen kamehamehézás közben), már adódott is a logikus gondolat, hogy mennyire passzol is ez a szó egy harc közbeni kiáltáshoz.


A másik kedvencem, amitől mindössze pár utcára laktam. Szerencsére Freddy Krüger nem ebben az Elm utcában lakik :)  A '80-as évek nagysikerű horrorfilmjének főszereplőjéről  a gyengébb idegezű olvasóimra való tekintettel  inkább nem teszek be képet. Elég egy utcanévtábla is  de még mielőtt valakiben felmerülne a kérdés, nem így néz ki az itteni :)


Azért az már ebből a térképrészletből is látszik, hogy a magyar fülnek meglehetősen egzotikusan hangzó utcanevek vannak még jónéhányan: Keeamoku, Waimanu, Kinau, Kawaiaho, Hopaka, a Piikoi (ahol laktam), illetve a Makiki, aminek a nevét viseli az egész városrész (vagy ő viseli a városrész nevét). Sőt, még Pensacola is (ami mondjuk egy floridai város neve, szóval nem tudom, mit keres itt): emlékszem, volt tizenpár évvel ezelőtt egy sorozat: Pensacola  a név kötelez címmel... mik be nem ugranak az embernek :) Adok is egy linket róla, de emlékeim szerint borzalmas volt, szóval nem érdemes rá időt pazarolni.
A Kapiolani Boulevard egyébként számomra is meglepő, mert jópár mérfölddel arrébb is bele lehet botlani, szóval az egész várost keresztülszeli. Apropó, a 'bulvár' szavunk is innen eredeztethető: a bulváron (körúton) sétáló emberek olcsón juthattak hozzá a könnyen emészthető, de meglehetősen kétes hírértékű nyomtatott sajtóhoz, amely innen kapta a nevét.


Van még egy utcanév is a térképen, amin a magyar turisták hosszasan szoktak nevetgélni (és bőszen fotózni), de az annyira óvodás szintű humor, hogy meg sem említem. Találjátok meg! Amúgy bele lehet még futni pár hasonló utcanévbe, de nem bulvárosítanám a blogot felemlegetésükkel.

Ennyi volt a móka mára. És hogy milyen posztot hoz a jövő? Az még bizony a jövő zenéje. Gyertek vissza és meglátjátok! :)

U. i.: amúgy azt nem tudom, említettem-e már: ugyan nem tartozik szorosan a mai témánkhoz (azon kívül, hogy az autók használják ezeket az utcákat) de itt elég sok pickup járkál, amelyek ugye eléggé nagyra nőttek. Szóval méretes platójuk van, és  most jön a szenzáció  az emberek utazhatnak rajta! Mármint legálisan, nem bánt érte a rendőr. Ha jól értesültem, akkor életkorhatár van, azaz 16 évesen magadtól eldöntheted, hogy szeretnél-e lerepülni a platóról és halálra zúzni magadat egy nagyobb ütközéskor vagy sem. Bevallom, nekem ez kissé extrém, de a helyiek között nagy népszerűségnek örvend: lehet vinni a kis családot a platón, úgysem férnének el az utastérben. Másik előnye ezeknek az autóknak, hogy elfér a család mellett a szörfdeszka is hátul, ami itt ugye nemzeti sport. Szóval minden meg itten van oldva, kérem szépen. Nincs itt semmi látnivaló, lehet oszolni.

3 megjegyzés :

  1. Kedves Edina és Sasa!

    Biztos vagyok benne, hogy a repülő rendben leszállt, és már együtt vagytok - írjatok egy közös posztot, amiben csak pár mondat és kép van, de legalább. :))
    Kellemes napot!

    Áron

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rendben leszállt, de még csak San Franciscóban :) Ha minden igaz, ezekben a percekben indul tovább ide, szóval csekély 5 és fél óra múlva meg is érkezik. Majd küldünk képet is róla :)

      Törlés
    2. Az az öt óra már semmi - várjuk a képeket! :))

      Törlés