2016. július 26., kedd

Elment a Darby néni a vásárba...

Általános népi bölcsesség, hogy munkanapokon csodálatosan süt a Nap és az ember vágyakozva néz ki a munkahelye ablakán repesve várva a hétvége bekövetkeztét, hogy akkor végre a szabadban lehessen. Valamikor péntek este pedig leszakad az ég, és hétvégén természetesen egész végig esik. Nos, ez természetesen itt is így van annyi különbséggel, hogy az elmúlt hétvégén nem egyszerűen esett, hanem egy trópusi vihar tette tiszteletét a szigetek közelében. 

Tavaly már pár posztban tettem említést ama tényről, miszerint június elejétől hurrikánszezon van, így Darby is úgy gondolta, idejön Hawaii-ra nyaralni és a Big Island-en ténylegesen látogatást is tett szombat délután.* Nagyjából ekkora borult be teljesen az ég és kezdett el esni az eső itt, Honoluluban is. Aztán Darby megunta Hawaii szigetét és továbbjött északnyugat felé, így vasárnap délután kettő magasságában nagyjából 100 kilométernyire közelítette meg Oahut. Ettől függetlenül azonban igazán nem olyan sokat lehetett érezni a városnak azon részén, ahol lakunk.** Egyszer volt egy nagyobb zuháré vasárnap hajnalban, illetve délután 5 körül jött egy igazi, kiadós eső olyan, mint amilyet az ember a trópusi égövvel társít ami nagyjából este 9-ig folyamatosan szakadt is, aztán utána is még szakaszosan, rövidebb ideig. Továbbá még villámlott is érdekes módon itt nem annyira társul az esőkhöz, szerintem egy kezemen meg tudom számolni, hány alkalommal észleltem itt a légköri elektromos kisülések eme formáját. Ma reggelre pedig az egészből csak a borultság maradt, délután pedig a munkából hazafelé menet újfent gyönyörű napsütés fogadott: bárány és fátyolfelhők ugrándoztak a mélykék égen. Most persze ez nagyon gejlül hangzik, de mit tegyek, ha egyszer tényleg így volt. :) Na jó, volt még egy utóhatása a viharnak: ez pedig a 30 fok melletti nagyjából 90%-os relatív páratartalom, amit tényleg csak a szaunához lehetett hasonlítani.

De legalább a csótik és egyéb nemkívánatos fenevadak lelkivilágát sikerült felzavarnia Darbynak: azóta állandó jelleggel betévednek a lakásba, az előbb éppen abban a fél másodpercnyi időablakban sikerült berepülnie a résnyire nyitott ajtón egy felnőtt példánynak, amíg a második mini békát tessékeltük ki fél órás intervallumon belül. Igen, repült. Mert ezek mint azt már említettem tudnak ilyet is, nem elég, hogy háromszor akkorák, mint az otthoni csótányok. Adok egy linket egy képhez az itteni példányokról, így mindenki kedvére szörnyülködhet.

Mindenesetre kaptok két videót, hogy lássatok is trópusi vihart egészen pontosan annak a szélét.


1. videó: igen, a gyerek ott alszik mellettem egy ringatóban.


2. videó: itt már nem alszik mellettem Nándi. :)

* Ami utóbbi egyébiránt meglehetősen ritka jelenség. Ha jól tudom, tavalyelőtt találta el egy hurrikán, azelőtt meg évtizedekkel korábban. A Guillermós posztban is említettem, hogy a szigetek szerencsés fekvésének köszönhetően általában a hurrikánok trópusi viharokká szelídülnek, mire ideérnek. Örömteli dolgok ezek.

** Persze máshol kissé nagyobb jelentőséggel bíró viharról volt szó: pár helyen három óra alatt 15 centiméternyi (illetve 24 óra alatt 25 cm) esett, illetve 90-100 kilométeres széllökések is voltak.

11 megjegyzés :

  1. Itt egy mosolygó vulkán felétek: https://www.youtube.com/watch?v=e8PuMOsdwm0
    (Tényleg, Sasa, hogy tudsz ilyen rossz minőségű YT videókat gyártani? x)) Oké, lehet, hogy eredetileg jobbak, de a beágyazott lejátszóban a minőség nudli, a YT-ra pedig nem enged átugrani, csak egy kérdőjelet tesz a link végére.)
    Amúgy a poszt most is jó volt, ahogy mindig, köszönjük szépen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez szerintem a honlap fícsöre, nem lehet 100 MB-nál nagyobb videókat feltölteni, és még azokat is csúnyán lebutítja. Szóval ki kell találjak valami mást, mert ez valóban elég gyengus.

      Amúgy nagyon sajnálom, mert be akartunk köszönni virtuálisan az ebédnél, de sajnos elnéztem a napokat. Mindenesetre remélem jól sikerült, nagyon finomakat ettetek és utólag is boldog születésnapot mindkettőtöknek!

      Törlés
    2. Köszönjük szépen, megosztottam a képeket G+-on, amiről elvileg e-mailt is kaptok. :))

      Törlés
  2. Choppy chop, itt az ideje az új posztnak! :))
    http://www.metacafe.com/watch/an-4_zOJn4Yhttu/ali_g_in_da_house_2002_waking_up_while_dog_licking_balls/
    Ki az ágyból, kíváncsiak vagyunk Rátok! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De most komolyan, már lassan három hetes a legújabb poszt, lécciléccilécci! :))

      Törlés
    2. Az elmúlt három hét során még hétvégente is dolgoztam, így nem bírtam erővel. De az elkövetkezendő napokban mindenképpen írok egy posztot!

      Törlés
    3. Tudom, hogy elfoglaltak vagytok, úgyhogy ez nem sürgetés volt. Vagy de. ;))

      Törlés
    4. Tessék parancsolni, itt a legújabb: http://cserelatogatohawaiion.blogspot.com/2016/08/diamond-head-ujratoltve.html

      Törlés
    5. Óóóó, végre, köszönjük szépen! :))

      Törlés