2017. január 8., vasárnap

Hazafelé tartva

Nem hiszitek el, kedves olvasóim, mibe botlottam, amikor pénteken este munka után hazafelé tartva éppen leköszönő elnökünk középiskolája előtt sétáltam el. Én sem, ezért is készítettünk pár fényképet a kedves nejjel – aki elém jött Nándival – az egyik szülő autójáról, amivel ezek szerint gyermekéért megy a magániskolába. Sajnos nem viszem magammal a fotóapparátot minden egyes munkábamenés alkalmával, így mobilos képek következnek, de azért nem annyira sikerültek rosszul. Már csak a téma miatt sem. :)


Az út túloldalán sétálva szúrt szemet először a járgány. Oldalról gyanúsan egy 70'-es évekbeli állólámpás mercire hajaz – legalábbis első blikkre. De nem arról van szó, annál egy sokkalta ritkább gyöngyszemre bukkantam. Van valakinek ötlete, milyen autót is látunk itt valójában?


Innen sem sokkalta árulkodóbb a gépjármú karosszériája, bár ezek a hátsó lámpák valamiféle brit autótípust engednek sejtetni. (Illetve, kinagyítva a képet meglehetősen árulkodó a márka jelvénye és felirata. :D)


De mindez össze sem hasonlítható a jellegzetes hűtőráccsal a kis szobrocskával a tetején, amiről azonnal mindenkinek begurik: ez bizony egy Rolls-Royce. Egészen pontosan egy Silver Spur, ami a Silver Spiritnek egy hosszított tengelytávú verziója. 


Ez az élmény meglehetősen régi emlékeket hozott elő elmém legmélyebb bugyraiból: gyermekkoromban az egyik első matchbox (vagy legalábbis valami hasonló cég által gyártott) autóm egy színváltós, hasonló színben pompázó ugyanezen típus (vagy Silver Shadow?) volt. Ha jól rémlik, akkor a Mikulás hozhatta, méghozzá öt éves koromban – erre van pár indirekt bizonyítékom. Ebből az egyik (a nagyközönség számára leginkább érdekesnek mondható), hogy tisztán emlékszem, hogy olvasni már tudtam, de írni még csak nyomtatott betűkkel. Úgy voltam vele, hogy ha még az írott betűket is megtanulnám, akkor aztán már tényleg semmi értelme nem lenne iskolába mennem. :)


És egy közeli a Spirit of Ecstasyről, a motorháztetőt immáron 1911 óta díszítő kis szobrocskáról. Ha jól értesültem, akkor ez volt az első típus, ahol a hölgyemény automatikusan besüllyed a motortérbe, ha valaki zargatni/letörni/kölcsönvenni próbálná.

És már 13 000 dollárért a tiéd lehet egy ilyen. Azt hiszem, itt az ideje elkezdeni félretenni. :)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése