2016. november 30., szerda

Rövidnek indult: képek a kiállításról, újabb naplemente, panoráma

Rendben, ez egy kissé becsapós cím, hiszen nem magáról a kiállításról osztanék meg fotókat – azokról úgyis van fent pár az arcoskönyvön. Hanem a kampuszt körülölelő hegyekről, amelyeket még a megnyitó előtt pár héttel készítettem, amikor elvittük a kihelyezni a festményeket. Sajnos fotóapparátot nem vittem magammal, de azért ezek a mobilos képek is láttatnak talán valamit – a valóságot meg amúgy nem közelíti meg egyetlen két dimenziós lenyomata sem, ugyebár.


Ez az első kép nagyjából dél – azaz Honolulu – felé néz, nagyjából a hágón szeli keresztül a már ismertetett Pali highway a Pali lookouttal, amely az egyike az északi és déli partot összekötő autópályáknak.


Ezt csak úgy, mert kell egy pálmafás kép is. Habár ekkor még szép napsütéses idő volt (november elején jártunk akkor), mostanra esősebbre fordult az idő. Az esős évszaknak amúgy is ilyenkor van itt az ideje, nem is nagyon múlik el nap többszöri nagy esőzés nélkül. 

 Tyű, meg azta I.

Tyű, meg azta II. Itt már az is majdnem látszik, hogy a lépcső egy amerikaifutball-pályához vezet.


 Tyű, meg azta III.


Tyű, meg azta IV.

Sajnos közben itt már lassan elmúlt éjfél, és holnap mérést kell végeznem, így elteszem magam másnapra. Azért egy gyors helyzetjelentéssel még élnék: az elmúlt posztban megemlített, nukleobázisról szóló cikkemet már harmadik hete írom és lassan be is fogom fejezni, a leadottakról persze még mindig nincs semmi hír – ez utóbbit inkább nem is kommentálnám. Mivel múlt héten hálaadás volt, az ezzel járó oldottabb légkört – és szabadnapokat – igyekeztünk kihasználni: szerda este egy amerikai kollégám születésnapját ünnepeltük (ott, ahol egyszer már ittunk folyékony alohát), csütörtökön pulykát kellett sütni (ilyenkor kis szerencsével és törzsvásárlóként akár ingyen is hozzád vágnak egyet), péntek este kikapcsolódni voltunk (ha valaki erre jár, akkor mindenképpen térjen be ide), szombaton a minden hétvégén megejtett naplementebámulást végeztük el a parton ülve, vasárnap este pedig kártyázni jöttünk össze a brazil kollégámnál, aki meg is kínált bennünket egy kis caipiroskával (nem összetéveszendő a caipirinhával).* Sajnos az már említett esős időszak eljövetele nem igazán kedvez a kirándulásoknak, így túrázásokról nem tudok beszámolni.

No de ha már itt vagyok, akkor kaptok pár szombati naplementés képet is bónuszként. Ezek egyébként ugyanazzal a mobillal készültek, és határozottan értelmesebben néznek ki. Azt hiszem, a túl erős déli napsütés nem igazán kedvez a színhelyességnek...

  Naplemente Waikikin I.

 Naplemente Waikikin II. 

Nem fotosopp, a felhők tényleg ennyire rózsaszínes-pirosas árnyalatúak voltak. Ha nem hiszitek, kérdezzétek meg Nándit, ő is ott volt, tanúsítani tudja! :)

 Naplemente Waikikin III. Gejl borítókép akármelyik prospektusból.

Naplemente Waikikin IV. Napocska lebukott a horizont alá.

Azt még nem mondtam, de a drusza (ahogy a brazil kollégámat hívom, lévén névrokonok vagyunk) elég közel lakik a Diamond Headhez és a tornácáról rá is lehet látni, továbbá az óceán is látszik jó időben. Mivel ugyebár a fentebb említett időjárási tényezők okán ez nem volt így, nem vagyok benne teljesen biztos, hogy mindezekből bármi is látszódik a lentebb közölt fotókon. De azért ideteszem őket, hátha alapon. :)

Tornác I. 

Az a távoli vonulat a Diamond Head. Látszik, hogy a drusza ahhoz képest egy másik hegyoldalon lakik, kettőjük között egy kisebb völgy van az autópályával és a város érdemi részével. 

Tornác II. Valahol két középső fa között, a fenti (égbolt) és a lenti (háztető) szürkeség által határolt keskeny szürkeség lenne az óceáné. 

Ezeken kívül még annyit el tudok mondani, hogy Nándi egy cukiságbomba, és a Mikulásautó is visszatért: majd igyekszem egy rövidposzt erejéig újból beszámolni róla – és természetesen a félbehagyott posztomat sem tervezem nem lezárni. 

* Hogy egy kis nyelvtanulást is belecsempésszek: nemrég megtudtam, hogy a portugál ábécé nem tartalmazza a "k" betűt (az "y" és a "w" mellett, bár ez utóbbi kettő azért annyira nem meglepő), a "c"-t használják helyette minden alkalommal – ebben máris egyszerűbb az angolnál. :)

9 megjegyzés :

  1. "az elmúlt posztban megemlített, nukleobázisról szóló cikkemet már harmadik hete írom és lassan be is fogom fejezni" - jó neked, hogy tudod, miről beszélsz! :)) Nem tudom, mi az a nukleobázis, bár sejtelmeim vannak, és lehet, hogy egyszer meg is fogom nézni, mit takar ez a szó, de mivel már túl későn (korán? :)) van, inkább elteszem magam mára. x))

    Hawaii szép hely, bár tavasztól őszig Magyarország is az, de azért most jobb ott, mint itt, vagy legalábbis vidámabb.

    Ja, és jöhet a következő poszt, lévén már december van. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "A nukleobázisok az RNS vagy DNS részei, melyek a bázispárosodásban vesznek részt. Közéjük tartozik a citozin, guanin, adenin, timin, uracil (utóbbi csak RNS-ben). A rövidítéseik: C, G, A, T és U.

      Az uracil a timint helyettesíti az RNS-ben. E két bázis azonos, kivéve az uracil hiányzó 5' metil csoportját. Az adenin és guanin a kettős gyűrűvel rendelkező purinokhoz (R-ként rövidítve), míg a timin, citozin és az uracil az egy gyűrűs szerkezetű pirimidinekhez (Y-ként rövidítve) tartozik.

      Ha a nukleobázis kovalensen kapcsolódik a ribóz vagy dezoxiribóz 1' szénatomjához, akkor nukleozidnak, ha a nukleozidhoz az 5' szénatomon keresztül foszfátcsoportok kapcsolódnak, akkor nukleotidnak nevezzük." - éééérdekes.

      Hát, ettől sem lettem sokkal okosabb. :))
      (Bár biztos van, akinek az informatika is legalább ilyen kínai.)

      Törlés
    2. Ahogy írod, a DNS (vagy RNS) alapvető építőköveiről van szó, tehát meglehetősen fontos az ellenállóképességüket kutatni. A következő posztot szerintem a napokban feltöltöm, csak előtte még szeretnék pár képet készíteni a Mikulásautóról, illetőleg az apartmanunk parkolójában található karácsonyi díszekről. Csak, hogy megjöjjön az ünnepi hangulat! :)

      Törlés
    3. Laikus kérdés: a medveállatkának elég jók a DNS-ei (RNS-ei)? Elég sok mindent túlél, gyakorlatilag szinte mindent, és bár picinek pici, azért a másfél milliméter már majdnem szemmel látható. :))

      Amúgy arrafelé már kb. egy hónapja karácsonyi hangulat van, nem? Azért már itt is alakul. :))

      Törlés
    4. Gyühet a decemberi proszt! :))

      Törlés
    5. Ez így van, ma este terepmunkát végeztem és elkészítettem pár képet a Mikulásautóról, illetve annak a háznak a karácsonyi kivilágításáról is, amelyben lakást bérlünk. A napokban - vagy a hétvégén - ebből összeállítok egy posztot.

      Törlés
    6. A medveállatkáról sajnos nem tudom, mi okozza ezt a rezisztenciát. De simán lehet, hogy csak annyira primitív, hogy nincs minek elromolnia benne. :) Mielőtt valaki nagyon magára venné, a medveállatkák a kedvenc élőlényeim közé sorolhatóak. :)

      A karácsonyi hangulat már itt van Halloween vége óta - itt mindig kell valamire készülődni, így már november eleje óta egyre sokasodnak a karácsonyra utaló jelenségek: kivilágítások, rénszarvasnak beöltözött autók, felvonulások, stb. Mint azt az előző kommentben leírtam, a napokban igyekszem pár képet felvillantani az utcánkban fellelhető megoldásokról. :)

      Törlés